medycyna3.pl

Alternatywy dla cukru — czym zastąpić cukier?

Still life of sugar with various kinds of sugar

Wiele osób uważa, że nie ma nic złego w zjedzeniu od czasu do czasu czegoś słodkiego, czy też wypiciu kawy lub herbaty z cukrem. No bo w końcu co może się złego stać od tych kilku kryształków, które przecież nadają tak rewelacyjnego smaku wszystkiemu, do czego się je doda. Coraz częściej w przestrzeni publicznej da się usłyszeć o szkodliwości cukru. O tym, jak psuje zęby, jest źródłem nadwagi, a także powoduje rozdrażnienie i czy też szybką utratę energii. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób szuka zamiennika dla cukru.

Ksylitol

Jedną z najlepszych propozycji dla osób, które szukają zamiennika dla cukru, jest ksylitol. Jest to substancja, która pozyskiwana jest z kory brzozy. Co ciekawe, spotkać ją można również w owocach np. w malinach, a także w warzywach, przykładowo w kukurydzy.

Cecha charakterystyczną ksylitolu jest to, że jest on znacznie słodszy niż cukier, a to sprawia, że można używać go o wiele mniej, uzyskując ten sam efekt smaku. Ogromną zaletą ksylitolu jest także to, że nie tylko nie jest on szkodliwy dla naszego organizmu, lecz przynosi pozytywne na niego oddziaływanie. Przykładowo pomaga zwalczać infekcje.

Erytrol

Kolejnym bardzo często używanym zamiennikiem cukru jest erytrol. Pod tą nazwą kryją się zdrowe cukry, które występują w owocach i które pozyskiwane są poprzez proces fermentacji drożdżową gliceryną.

Czym się charakteryzuje erytrol? Nie ma on żadnego zapachu, jego poziom słodkość dorównuje klasycznemu słodzikowi, a także ma  znacznie mniej kalorii oraz bez przeszkód mogą go na co dzień spożywać diabetycy. Oczywiście może on być używany tak samo jak cukier, czyli słodzić nim można napoje, lecz równie używać go można do różnego rodzaj wypieków. Zdrowa żywność nie mogłaby się bez niego obejść.

Cukier kokosowy

Innego typu bardzo interesującym zamiennikiem dla klasycznego cukru, jest cukier kokosowy, który jak nazwa sama wskazuje, pozyskiwany jest z soków palmy kokosowej. I choć charakteryzuje się on naprawdę rewelacyjnym, bardzo interesującym smakiem, który nawet zwykłej kawie lub herbacie nada egzotycznego posmaku, to jednak nie jest to produkt idealny. Przykładowo nie można go polecić osobom chorującym na cukrzycę.

Tradycyjny miód

Na koniec pozostaje dla wielu najbardziej interesująca propozycja, jeśli chodzi o zamiennik dla zwykłego cukru, czyli miód z pasieki. Czym się on charakteryzuje i czy naprawdę warto po niego sięgnąć, jeśli szuka się czegoś zamiast zwykłego białego cukru?

Tradycyjny miód charakteryzuje się oczywiście swoim niepodrabianym smakiem, lecz również wysokim poziomem słodkości. Co jednak bardzo ważne, miód nie jest kaloryczny, więc nie ma ryzyka, że poprzez jego stosowanie nabędzie się nowych kilogramów. Co bardzo ważne, miód nie posiada efektu nagłego spadku energii, który tak często obecny jest w przypadku klasycznego cukru. Nie ma więc tu efektu senności, czy też silnej chęci sięgnięcia po coś słodkiego. Jeśli ktoś chciałby korzystać z miodu, do wyboru jest naprawdę wiele jego wersji, które różnią się często w diametralny sposób smakiem i konsystencją.

Zapoznaj się ze zdrową żywnością na Vitline.pl i znajdź odpowiednie produkty dla siebie.